Fundacja Veolia Polska partnerem „Eko Krainy” w Tarnowskich Górach

Na początku czerwca Fundacja Veolia Polska była partnerem dużego ekologicznego wydarzenia „Eko Kraina”, które miało miejsce w Tarnowskim Centrum Kultury. W tym roku premierowo tej imprezie towarzyszył festiwal „Ekotopfilm” z Bratysławy, podczas którego wyświetlane były filmy o tematyce ekologicznej. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Ministra Środowiska.

Celem zajęć jest kształtowanie u uczestników postawy odpowiedzialności za środowisko, aktywizowanie mieszkańców
do praktycznego działania na rzecz ochrony środowiska oraz prowadzenie aktywnych form edukacji pro-ekologicznej. Program warsztatów został przygotowany z myślą o różnych grupach wiekowych. Jedną z tegorocznych propozycji były warsztaty artystyczne dla dzieci, podczas których hol TCK zmienił się w rajski ogród. Najmłodsi, wykorzystując niepotrzebne przedmioty, poznali różne techniki plastyczne. Zaproponowano także zajęcia z rękodzieła dla dorosłych, gdzie zwrócono uwagę na tradycje rzemieślnicze dawne techniki rękodzielnicze,
a wszystko w duchu art recyclingu.

W ramach festiwalu „Ekotopfilm” zaprezentowano najciekawsze filmy o tematyce ekologicznej z Bratysławy. Program festiwalu miał na celu zaznajomić widzów z najnowszymi filmami naukowymi z całego świata. Była to doskonała okazja do zapoznania się z aktualną wiedzą na temat najnowszych technologii, niekonwencjonalnych sposobów rozwiązywania problemów społecznych, socjalnych i eliminowania negatywnych skutków działalności człowieka.