Fundacja Veolia Polska przyłącza się do kampanii #LessMeatMoreVeg

'component-widget--is-focused': widgetRoot.Widget.getCurrent().uuid === widgetRoot.widget.uuid && widgetRoot.Widget.isFocused,
'component-widget--is-active': widgetRoot.Widget.getCurrent().uuid === widgetRoot.widget.uuid && widgetRoot.Widget.isActive,
'component-widget--is-hidden-by-user': widgetRoot.widget.properties.isHiddenByUser }" ng-hide="widgetRoot.isHidden" ng-if="component.type === 'widget'" ng-style="widgetRoot.getWidgetMargin()" style="box-sizing: inherit; position: relative; flex: 1 0 auto; display: flex; flex-direction: column; margin: 12px 0px;" widget="component">

Od 17 do 23 czerwca trwa na całym świecie Tydzień Bez Mięsa. Ze smakiem włączamy się w jego obchody,  by pokazać, że jedząc mniej mięsa, działamy na rzecz ochrony środowiska i klimatu.
 

'component-widget--is-focused': widgetRoot.Widget.getCurrent().uuid === widgetRoot.widget.uuid && widgetRoot.Widget.isFocused,
'component-widget--is-active': widgetRoot.Widget.getCurrent().uuid === widgetRoot.widget.uuid && widgetRoot.Widget.isActive,
'component-widget--is-hidden-by-user': widgetRoot.widget.properties.isHiddenByUser }" ng-hide="widgetRoot.isHidden" ng-if="component.type === 'widget'" ng-style="widgetRoot.getWidgetMargin()" style="box-sizing: inherit; position: relative; flex: 1 0 auto; display: flex; flex-direction: column; margin: 12px 0px;" widget="component">

Czy wiesz, że...

  • ​przestawienie się całej ludzkości na dietę roślinną byłoby w stanie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych aż o połowę 
  • ​produkcji żywności przypisuje się także 80% odpowiedzialności za wycinanie lasów. z powodu konieczności zapewnienie miejsca na pastwiska oraz pod uprawę paszy
  • rezygnując z kilograma wołowiny pomagasz zaoszczędzić aż 60 tys. litrów, które zużywa się do jego produkcji
  • ​1/3 lądów i 75% źródeł słodkiej wody zostało przez nas zajętych pod uprawę roli i hodowlę zwierząt (raport IPBES, 2019)
  • ​nawozy wykorzystywane do produkcji pasz oraz obornik wiążą się z napływem związków fosforu i azotu do wód lądowych i mórz, co oznacza “zakwitanie” glonów, a w rezultacie powstawanie martwych stref w morzach i oceanach
  • przemysłowa hodowla zwierząt jest obecnie największym odbiorcą antybiotyków na świecie, co niesie ryzyko powstawania opornych na antybiotyki szczepów bakterii.
     

Dołącz do wyzwania #LessMeatMoreVeg i działaj z nami #dlaPlanety. 

Dzięki niewielkim modyfikacjom codziennych zwyczajów, możesz zadbać o zdrowie i środowisko.
Jak możesz podjąć wyzwanie?

  • zrezygnować z jedzenia mięsa podczas Tygodnia Bez Mięsa (lub dłużej!) i relacjonować swoje zmagania
  • podzielić się swoimi ulubionymi bezmięsnymi przepisami
  • ruszyć na poszukiwania nowych wege miejscówek i zarekomendować je innym
  • puścić wodze wyobraźni i dopasować wyzwanie #LessMeatMoreVeg do siebie. :)

Wegetarianizm to dla Ciebie nowy temat? Mamy dla Ciebie porcję inspiracji! Zajrzyj TUTAJ.