18 wrzesień 2017

Panel Sportowej Akademii Veolii

15 września na warszawskim AWF odbył się panel Sportowej Akademii Veolii podczas XXI International Scientific Congress „Olympic Sport and Sport for All".

Panel SAV
Z przedstawionej podczas panelu ankiety przeprowadzonej wśród młodych sportowców – uczestników i absolwentów Sportowej Akademii Veolii (osoby nastoletnie i takie, które zaczynały przygodę ze sportem wyczynowym w dyscyplinach indywidualnych mając mniej niż 14 lat) wynika, że przeszkodą w rozwoju jest dla nich nienajlepsza baza treningowa i sprzęt, 70% badanych wskazuje na niewłaściwą (niedostateczną) opiekę lekarską i psychologiczną, ponad 60% na niedostateczne wsparcie ze strony działaczy sportowych. Hamulcem sportowego rozwoju w mniej popularnych dyscyplinach indywidualnych są niskie zarobki zawodowców oraz – na początku drogi – brak sukcesów i kłopoty z pogodzeniem nauki szkolnej i treningów. Na to, że szkoła powinna bardziej elastycznie i wyrozumiale podchodzić do nieobecności zawodników na zajęciach i umożliwić im częściowo indywidualny tok nauki wskazuje co piąty rozmówca – uczestnik ankiety Sportowej Akademii Veolii. Tylko 20 procent sportowców może dzisiaj liczyć na wsparcie szkoły. Ponad 63 procent młodych zawodników zwraca uwagę, że brak choćby małych sukcesów w początkowej fazie kariery może zniechęcać do treningów.

Więcej informacji w załączonym komunikacie prasowym "Sport zaczyna się od..."
Sport zaczyna sie od...
PDF - 580.15 KB