Piknik Fundacji Veolia Polska w Lidzbarku Warmińskim

W ramach wolontariatu pracowniczego pracownicy Veolii posadzili 150 krzewów w Lidzbarku Warmińskim. Akcja spotkała się z ciepłym przyjęciem mieszkańców, a w szczególności dzieci, dla których Fundacja zorganizowała piknik i wiele ciekawych atrakcji.

20 września, dzięki zaangażowaniu pracowników z ciepłowni w Lidzbarku Warmińskim, Ornecie i Dobrego Miasta, trawniki przy Miasteczku Ruchu Drogowego w Lidzbarku Warmińskim zostały upiększone klombami z krzewów. Oprócz nasadzeń, Fundacja doposażyła istniejący plac zabaw na osiedlu przy ul. Astronomów o nowe huśtawki i ławki parkowe.

W sobotę, 22 września pod patronatem Burmistrza Lidzbarka Warmińskiego Jacka Wiśniowskiego, dzieci i młodzież miała okazję sprawdzić swoje umiejętności w konkurencjach sportowych oraz wziąć udział w warsztatach pszczelarskich. Blisko dwustu uczestników pikniku otrzymało medale i nagrody, a główną z nich był słój miodu z pasieki Veolii w Lidzbarku Warmińskim. Nie zabrakło chętnych do degustacji miodnych smakołyków, jak chałwa czy podpiwek.

Podczas warsztatów pszczelarskich było malowanie uli, zdejmowanie wosku z ramek oraz gra w pszczoły. W ramach konkurencji sportowych uczestnicy mieli do zaliczenia kilka konkurencji: bieg, skaki w worku, kręcenie hula-hoop, podnoszenie kettla, wykonanie pieska z balonika i wypicie koktajlu ze świeżo wyciśniętych owoców. Nagrody za udział w atrakcjach sportowych wręczali Burmistrz Lidzbarka Warmińskiego Jacek Wiśniowski i Prezes Veolia Term Marcin Orłowski

- Fundacja Veolia Polska realizuje projekty w ramach szeroko pojętego CSR  firmy Veolia. Wspiera organizacje pozarządowe, edukuje lokalnych liderów i rozwija wolontariat pracowniczy. Takie inicjatywy jak piknik w Lidzbarku Warmińskim pomagają  poznać siebie nawzajem tj. przybliżyć mieszkańcom działalność Fundacji Veolia Polska oraz zaprezentować społeczną odpowiedzialność firmy Veolia, która przejawia się między innymi zaangażowaniem w życie lokalnej społeczności - Izabela Rakuć - Kochaniak, Dyrektor ds CSR.