30 listopad 2017

Powrót sokoła wędrownego do Wielkopolski

W ramach projektu „Bioróżnorodność na terenie Elektrociepłowni Karolin” stworzono właściwe warunki lęgowe dla sokoła wędrownego.
O reintrodukcję i ochronę, tego niegdyś licznie rozpowszechnionego gatunku ptaka drapieżnego, zadbała Fundacja Veolia Polska.

Przywrócenie rzadkich gatunków dzikich zwierząt jest istotnym działaniem dla środowiska przyrodniczego, a przestrzenie industrialne bywają nieodkrytym bogactwem bioróżnorodności. Na terenie Elektrociepłowni Karolin w Poznaniu zlokalizowano między innymi stworzenia nocne, jak nietoperze, a także gatunki średnich ptaków – jerzyki zwyczajne i pustułki. Budki lęgowe dla tych niewielkich zwierząt funkcjonują
już od kilku miesięcy. W październiku tego roku na dwustumetrowym  kominie zamontowano platformę lęgową dla większego drapieżnika, sokoła wędrownego.

- Mamy nadzieję, że ptaki skorzystają z nowej platformy, podobnie jak się to stało, np. w Warszawie, gdzie od 1998 roku corocznie para sokołów gnieździ się na Pałacu Kultury i Nauki – mówi Katarzyna Borowczyk, kierownik Wydziału Ochrony Środowiska poznańskich spółek Veolii.

Miejsce lęgowe będzie pod stałym monitoringiem, by w odpowiednim okresie udostępnić transmisję na żywo z życia rozrodczego ptasiego drapieżnika. W akcję włączyło się Stowarzyszenie na Rzecz Dzikich Zwierząt „Sokół”, a platformę lęgową na poziom 40-stu metrów wnieśli alpiniści. Sokoły wędrowne występują na wszystkich kontynentach, za wyjątkiem Antarktydy. W Polsce populacja wyginęła na skutek stosowania pestycydów. Zespół Fundacji Veolia Polska, mieszkańcy Wielkopolski oraz pasjonaci, czekają na powrót tego jakże pięknego
i wartościowego okazu.
  • S1