Hackathon #MłodziDlaŁodzi

Za nami finałowe spotkanie Akademii Młodych Liderów realizowanej przez Fundację Szkoła Liderów i Fundację Veolia Polska, czyli hackathon #MłodziDlaŁodzi.

30 listopada spotkaliśmy na hackathonie, w ramach którego uczestniczki i uczestnicy Akademii Młodych Liderów wraz z zaproszonymi gośćmi podjęli się wypracowania rozwiązań oraz rekomendacji dla Łodzi w ramach czterech obszarach:

• Edukacji w kontekście skutecznej i odpowiedzialnej segregacji odpadów w Łodzi.
  • Usprawnienia transportu w mieście.
  • Błękitno-zielonej sieci.
  • Zapobieganiu samotności mieszkańców i zwiększenia zaangażowania w lokalną społeczność.

Wspólnie udało nam się wypracować interesujące i inspirujące rozwiązania, za co serdecznie wszystkim dziękujemy!
W wydarzeniu uczestniczyli także:
Adam Pustelnik, Pierwszy Wiceprezydent Miasta Łodzi
Anna Kędziora-Szwagrzak, Prezes zarządu, dyrektor generalna Veolia Energia Łódź
Izabela Rakuć-Kochaniak – Prezeska Fundacji Veolia Polska
Magdalena Tchórznicka – Prezeska Fundacji Szkoła Liderów im. Prof. Zbigniewa Pełczyńskiego

Łódzka Akademia Młodych liderów, to przedsięwzięcie Fundacji Veolia Polska i Fundacji Szkoła Liderów, które wspiera lokalne przywództwo w mieście. Adresowane jest do  studentów, którzy angażują się w życie łódzkiej społeczności. Projekt zaingerowaliśmy 19 maja w Urzędzie Miasta pod patronatem Prezydent Hanny Zdanowskiej.

Naszą intencją jest inspirowanie i zachęcanie młodych mieszkańców Łodzi do dalszych, coraz bardziej profesjonalnych działań na rzecz rozwoju miasta.  Celem projektu, do którego zaprosiliśmy studentów, jest stworzenie platformy współpracy między nimi i możliwości wymiany doświadczeń oraz wypracowywania odpowiedzi na aktualne wyzwania stojące przed Łodzią. Oddajemy głos młodym, bo to oni są przyszłością każdego miasta. Jesteśmy przekonani, że nasze motto "Współpraca w dobrym klimacie" jest gwarantem powodzenia i udanej współpracy dla wszystkich stron" - mówi Izabela Rakuć - Kochaniak, prezes zarządu Fundacji Veolia Polska, która jest współorganizatorem przedsięwzięcia.

Łódzka Akademia Młodych Liderów jest pomostem między decydentami, a łódzkimi studentami i studentkami. Rozwija ich kompetencje przywódcze, by w przyszłości umiejętnie brali sprawy w swoje ręce. Projekt pozwala im poznać bliżej wyzwania, z jakimi mierzy się Łódź.

- Świat, który tworzymy każdego dnia, który ma być lepszy, bardziej przewidywalny i bezpieczniejszy, rysuje się nam jako coraz bardziej nieprzewidywalny, kruchy i efemeryczny. Im bardziej dążymy do stworzenia kompleksowych systemów i struktur dla społeczności, tym bardziej okazują się one delikatne i ulotne. Dlatego tak ważne jest zwrócenie się w stronę liderów i liderek, motywowanie ich do działań dla ludzi i środowiska, wzmacnianie ich w trudach i pokazywanie, że bez nich nie da się skruszyć skał. Łódzka Akademia Młodych Liderów dostarczy młodym kaski i kilofy, aby skały nie były dla nich przeszkodą – mówi Agnieszka Muras z Fundacji Szkoła Liderów.