Od drzewa do miasta

🌳O tym że zieleń miejska to same korzyści chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Ale czy wiecie że miejskie drzewa to też wymierne korzyści finansowe 💰? Można to policzyć. Program realizowany wspólnie z UNEP/GRID-Warszawa "Od drzewa do miasta" pokazał to na przykładzie pięciu polskich miast.

💵Średnia wartość usług dostarczanych przez jedno duże drzewo w polskich miastach to korzyść rzędu aż 15–20 tys. złotych.

📜Zapraszamy do zapoznania się z poradnikiem, w którym podaliśmy, dokładnie wyliczone przez ekonomistów, przykłady wartości zieleni miejskiej z polskich miast🏡🏡🏡. Znajdują się w nim opisy wyzwań, przed jakimi stoją dziś miasta, koncepcje miast przyjaznych mieszkańcom, przykładowe wyceny i dobre praktyki.

💎Przykładowo pomnik przyrody 🌳 rosnący w Miasteczku Śląskim przy ul. Norwida magazynuje 4,4 ton węgla/rok, oczyszcza powietrze z zanieczyszczeń w ilości 1,5 kg/rok, ogranicza spływ powierzchniowy o 2 m3/rok, a ponadto istotnie zwiększa wartość pobliskich nieruchomości. Ekonomiści oszacowali wartość tych korzyści na około 17 tys. złotych💳. Z kolei park im. Inwalidów Wojennych w Rzeszowie 🌳🌳🌳to korzyści rzędu aż 562 tys. złotych rocznie!